Při sběru třešní je zvykem upnout si dvojitou třešeň přes uši. Dělalo se to tak odjakživa a dnes je to při sběru peckovin nutností. Pokud se navíc ozdobíte šťavnatě červenými náušnicemi, děláte všechno správně. Protože jedna fatální chyba při sběru lahodného ovoce vám může zkazit celou úrodu. Zde se dozvíte, na co byste si měli dát pozor!
Umění sběru třešní
Třešně chutnají nejlépe, když si je vychutnáte přímo ze stromu. V nejlepším případě můžete sedět na větvi uprostřed nádherné zeleně a s každým dalším plodem se zdokonalovat ve sběru třešní. Někdy si ale chcete šťavnaté červené plody vychutnat doma. Proto si rychle utrhněte několik třešní, které si odnesete domů.
Při výběru platí: Vždy se stopkou! Může být lákavé jednoduše sklízet peckovice bez malé zelené stopky, hlavně proto, že je to rychlejší. Ale to by byla velká chyba! Stopka nejenže udržuje třešně po sklizni déle čerstvé, ale také zabraňuje tomu, aby třešně po krátké době ztratily šťávu. Bez stopky sladké plody rychleji vysychají a ztrácejí nejen svou krásu, ale také cenné látky a samozřejmě chuť.
Rozpoznání čerstvosti: Stopka ji prozradí
Stonek vám může prozradit čerstvost ovoce, zejména v případě kupovaného ovoce. Pokud byly třešně a višně sklizeny teprve nedávno, bude stopka ještě hladká, zelená a pružná. U starších plodů má stopka hnědou barvu. Pokud na plodech stopka není, prohlédněte si pozorně slupku třešní: Čerstvé třešně mají lesklou, třpytivou vnější stranu.
Zelená stopka slouží jako přirozené těsnění, které udržuje šťávové komory třešní neporušené. Pokud se odstraní příliš brzy, křehké plody oxidují a trpí.
Mimochodem: Mýtus, že pojídání třešní a pití vody způsobuje bolesti žaludku, není vědecky prokázán.
Správné skladování
Jakmile pečlivě nasbíráte třešně se stopkami, měli byste je správně skladovat, abyste prodloužili jejich trvanlivost. Třešně jsou velmi choulostivé, a proto by se měly rychle spotřebovat. V lednici je můžete uchovávat čerstvé maximálně tři dny.
Nejlépe je uložíte neumyté v děrovaném plastovém sáčku do přihrádky na zeleninu v chladničce. Vlhkost podporuje vznik plísní, proto je nejlepší třešně umýt až těsně před konzumací. Otvory v sáčku zajistí potřebnou výměnu vzduchu, protože bez kyslíku mají plody tendenci rychleji hnít.
Mimochodem: Poškozené ovoce je nejlepší ihned vyřadit. Jinak budou zázračně přitahovat plíseň.
Závěr: Je třeba se naučit vybírat třešně
Ať už se jedí přímo ze stromu, zavařují se do babiččiny marmelády nebo jsou ozdobou ovocného salátu: třešně k létu prostě patří. S trochou znalostí a dovedností při jejich sběru a skladování můžete zajistit, že sladká pochoutka zůstane v nejlepší kondici – alespoň do doby, než se dostane do vašich úst.

Zdroj: t-online.de