Ke sklizni čerstvé zeleniny nepotřebujete zahradu. Zeleninu si můžete vypěstovat doma, a to i v těch nejmenších prostorách – a je to jednodušší, než si myslíte. Díky několika trikům můžete pěstovat rajčata, salát nebo dokonce papriky přímo na okenním parapetu nebo balkoně. Největší výhoda: přesně víte, co jíte. Žádné pesticidy, žádný plastový odpad – jen křupavá, doma vypěstovaná zelenina.
Proč vůbec pěstovat zeleninu v interiéru?
Nejzřejmější důvod: nemáte zahrádku nebo je váš balkon pro ni příliš malý. Mezi další výhody pěstování vlastní zeleniny v interiéru patří
- Žádní škůdci, jako jsou slimáci nebo myši.
- Ochrana před sluncem
- Ochrana před mrazem
- možnost vícenásobné sklizně
Pěstování hub
Přísně vzato, houby samozřejmě nejsou zelenina. Při přípravě pokrmů však můžeme tyto biologické hádky klidně ignorovat. Pro domácí pěstování jsou velmi vhodné druhy hub, jako jsou žampiony, které jsou poměrně nenáročné. Nepotřebují mnoho světla a ideální je teplota mezi 15 °C a 20 °C.
Tip: Pro začátečníky v pěstování hub existují startovací sady 🛒, které si můžete objednat na internetu. Pak už stačí jen každý den půdu postříkat vodou a čekat. Výnosy jsou bohaté!
Pěstování hrachu a fazolí
Hrách a fazole jsou místní „superpotraviny“: jsou plné důležitých bílkovin, vitaminů a minerálů. Pěstování této popínavé zeleniny v domácích podmínkách je mimořádně snadné. Stejně jako rajčata potřebují světlé stanoviště a měli byste jim poskytnout i pomocné prostředky pro šplhání. Hrách a fazole poskytují bohatou úrodu i na malých plochách. Pokud se vyšplhají až ke stropu, vypadají také nádherně.
Pozor: Fazole by se však neměly jíst syrové, protože některé druhy jsou v tepelně neupraveném stavu jedovaté.
Pěstování rajčat
Rajčata nemají ráda přímou dešťovou vodu. Proto má smysl pěstovat je v interiéru. Měli byste však pro ně hledat slunné místo. Chytrým způsobem, jak rajčata nenáročně vysadit, je trik s pizzou, kdy se květináč s půdou pokryje plátky rajčat.
Jak přesně to funguje, se dozvíte v našem článku: Jak vypěstovat nové rostliny z plátků rajčat.
Pěstování salátu
Mnoho druhů salátu také odroste, pokud stonek vložíte do vody. Pokud jím však chcete naplnit celou salátovou mísu, budete potřebovat trochu trpělivosti. Jakmile se vytvoří kořeny, můžete salát zasadit do země.
Tip: Hlávky salátu s kořeny můžete koupit také v supermarketu. Dbejte na to, abyste neodtrhávali vnitřní listy, protože je můžete zasadit do květináče společně s kořeny.
Výsadba cibule, česneku a jarní cibulky
Téměř všechny rostliny póru lze pěstovat jako zeleninu v domácnosti – nebo spíše na okenním parapetu. Chytré na tom je, že stačí do půdy vložit klíčící exempláře ze spíže. Potřebují dostatečně velký květináč a vlhkou půdu, ale ne přemokřenou. Květináč by proto měl mít na dně drenážní otvor. Jedním ze způsobů pěstování cibulí, jak ušetřit místo, je umístit je do speciálního květináče nebo přeměněné plastové láhve na sebe do půdy.
Tip: Jarní cibulky a pórek jsou na péči ještě jednodušší: pokud vložíte konec jejich kořenů do sklenice s vodou, budou znovu a znovu dorůstat. Poznámka: Vodu je třeba denně měnit.
Pěstování chilli papriček a paprik v interiéru
Sklizeň šťavnatých a sladkých paprik vyžaduje jistou zručnost. Rostliny mají rády vlhko a teplo. Aby semena lépe klíčila, namočí se před výsevem do teplé vody. Na teplém a slunném okenním parapetu se pak půda denně postřikuje vodou.
Tip: Stejně jako rajčata a okurky je i květy sladkých paprik třeba opylovat ručně. Zahrajte si na včelku s vatovou tyčinkou a opatrně přejděte od květu ke květu. V zásadě totéž platí i pro chilli papričky. Zpravidla jsou o něco odolnější, ale vyžadují vyšší vlhkost.
Výsadba okurek a cuket
Okurky a cukety potřebují trochu více prostoru, protože rostou do šířky. Díky svým velkým žlutým květům však v interiéru vypadají jako okrasné rostliny. Podobně jako rajčata nemají tyto zelené zeleniny rády déšť ani chlad – jsou tedy předurčeny pro umístění u okna.
Tip: Pokud listy postříkáte domácím kopřivovým vývarem, budou okurky obzvlášť bohaté na minerály a křupavé.
Výsadba zázvoru
Zázvor chutná nejlépe čerstvý – a je také velmi zdravý. Stejně jako jarní cibulku lze i zázvor pěstovat kdykoli v interiéru. Kousek kořenové cibulky vložte přes noc do vlažné vody a poté ji zasaďte do široké misky. Půdu udržujte vlhkou vodou o pokojové teplotě z rozprašovače a pozorujte, jak hlíza po několika týdnech začne klíčit. Přibližně po osmi měsících listy rostliny zežloutnou: nyní je čas na sklizeň!
Tip: V našem článku „Zázvorová cibulka: 8 kroků k domácímu pěstování zázvoru“ se můžete na postup podívat blíže.
Pěstování zeleniny doma je rychlé, zábavné a ideální pro každého, kdo nemá zahradu. Bez větší námahy si můžete vytvořit vlastní zelenou oázu – přímo uprostřed svého domova. Tak se do toho pusťte, začněte sázet a sklízet vlastní čerstvou zeleninu přímo z okenního parapetu.
Zdroj: Greatist, smarticular
Náhledy obrázků: ©pinterest/astucesnaturelles.net