Petržel je jednou z nejoblíbenějších kuchyňských bylinek. Není divu: vždyť petržel se snadno pěstuje a roste téměř všude. Ale jen málokdo o ní ví: Petržel může být také jedovatá!
Jedovatou rostlinou roku 2023 se stala petržel.
Petržel byla zvolena jedovatou rostlinou roku 2023. Je ale možné, že jedna z nejoblíbenějších kulinářských bylin je jedovatá? Petržel se totiž v průběhu roku stává jedovatou a v určitém okamžiku ji již nelze sklízet.
Tip na čtení: Jednalo se o jedovatou rostlinu roku 2024.
Jakmile se petržel květy rostlina produkuje toxin apiol z. Květy a semena petržele by proto nikdy neměly skončit na vašem talíři. Stonky a listy petrželky jsou však také jedlé. červen a červenec nejedlý.
Otrava apiolem: Jaké jsou příznaky?
Ve středověku se semena petržele používala k potratům. Těhotné ženy by proto měly být s petrželí obzvláště opatrné. Petržel však může být škodlivá i pro děti a dokonce i pro zdravé dospělé. Otrava petrželí může být nebezpečná.
Následující příznaky jsou typické pro nadměrnou dávku přípravku Apiol:
- alergické reakce
- Nevolnost a průjem
- Poškození ledvin a jater
- Děložní křeče
Jak správně sklízet petržel?
Až do odkvětu můžete petržel bez obav sklízet. To, co nesníte ihned, můžete zamrazit – zejména zmrazená v olivovém oleji si petržel zachovává čerstvou chuť.
Po odkvětu je třeba sebrat semena a použít je k výsevu. Zbylé rostliny byste však měli odstranit. Je to proto, že obsah apiolu je stále příliš vysoký i ve stoncích a listech.
Volba jedovaté rostliny roku vždy upozorní na zajímavé skutečnosti, které málokdo zná. Při sklizni petržele se rozhodně vyplatí se na ni v budoucnu podívat blíže.

Zdroje: Merkur, t-online